$$PLAIN_TEXT_PREVIEW$$
haal TALEN uit de TABOE-sfeer het is Urgent & Radicaal & Hoopvol Beste lezer,
|
Met deze oproep duiken we 2025 in, een jaar waarin we alle talen – moderne vreemde talen én thuistalen – erkend, ondersteund en gewaardeerd wensen te zien binnen het onderwijs. Het is de hoogste tijd om het taboe rond talen te doorbreken. Want als we leerlingen écht willen laten schitteren, moeten we ruimte maken voor de talen die hen definiëren, voor de talen die hen interesseren. Weg met polarisatie, kies voor Urgent! Stichting Taal naar Keuze wil samen met schoolleiders en -bestuurders, met docenten en opleiders, met leerlingen en ouders, met beleidsmakers en andere stakeholders, bouwen aan een inclusief curriculum, waarin elke gemotiveerde taalkeuze onderdeel kan zijn van het schoolvak Moderne (vreemde) Talen. Elke taal zit mee aan tafel - zonder discriminatie. Kies voor Radicaal en Hoopvol!
|
|
|
Stichting Taal naar Keuze is opgericht in november 2019 en bestaat nu 5 jaar! In 2020-21 hebben we de eerste eindexamens moderne (vreemde) talen afgenomen. Het begon bij het Calandlyceum in Amsterdam, en intussen zitten we op eenentwintig scholen verspreid over het land! 🎉🎊 Taal naar Keuze biedt onderwijs Arabisch, Chinees, Duits, Italiaans, Russisch, Spaans en Turks aan, online, voor de bovenbouw van het vo. En Frans kan ook!
|
|
|
|
Een krachtige greep uit onze connecties, David Asser, OnderwijsBureau Daadkracht Masha Bakker, Damstede Lyceum Amsterdam Loes Bazen, Hyperion Lyceum Amsterdam Yusuf Dasli, Hervormd Lyceum West Amsterdam Richard Iedema, Calandlyceum Amsterdam Simone Kamman, Stedelijk Gymnasium Leiden Titia Keuning, Piter Jelles Leeuwarden Marieke Klein Gunnewiek, Montessori College Twente Elke Mellema, Stadslyceum Groningen Elisabeth Pels Rijcken, Interim manager in het VO,
heeft een brief ondertekend gericht aan scholen die nog aarzelen. Klik hier. U kunt contact met hen opnemen voor informatie.
|
In oktober 2024 hebben we bestuurswisselingen gevierd. We namen afscheid van voorzitter Hans Bennis - Neerlandicus, taalwetenschapper, directeur Meertens Instituut en SG Taalunie -, die 5 jaar lang de koers bewaakte en soms een rukje aan het stuur gaf. We namen afscheid van penningmeester Jacqueline Duiker - econoom en specialist duurzaam beleggen - die de bescheiden geldstromen controleerde en wisselende begrotingen flexibel hanteerde. Anglicist, jurist en schoolbestuurder Irene Koning heeft de positie van Hans overgenomen, en historicus en door de wol geverfde schooldirecteur David Asser, die van Jacqueline. Zeer dankbaar zijn we voor de betrokkenheid van álle bestuursleden, onder wie ook taalwetenschapper en turkoloog Margreet Dorleijn en Neerlandicus, oud-directeur Europese school München en -onderwijsinspecteur Rudolph Ensing. Klik hier voor hun bio’s.
|
Op 8 november 2024, tijdens de Levende Talendag in Zwolle, ontving Taal naar Keuze de Europees Talenlabel-Publieksprijs, voor het programma Elke leerling, een journalist, gebaseerd op Nieuws van de Week, van de NOS en stichting Lezen en Schrijven. Leerlingen verdiepen zich in een zelfgekozen actualiteit, verzamelen gerelateerde informatie voor een nieuwsbulletin in de doeltaal, en ze leggen dit voor aan familieleden en naaste omgeving. Vakvernieuwing avant la lettre. Geïnteresseerd in dit programma? Het is te gebruiken bij elk taalvak, en vakoverstijgend bij Geschiedenis, Maatschappijleer of Burgerschap. Bekijk de poster en neem contact met ons op om het Lesplan te ontvangen. We stellen het vrij beschikbaar.
|
Betere promotie is er niet, dan de feedback van onze journalisten zelf, op het maken van een nieuwsbulletin en het verzamelen van meningen over het nieuws. Een greep uit de opmerkingen:
|
Het internet biedt talloze mogelijkheden om het taalonderwijs attractief te maken. Zo gebruiken wij voor Kijk- en Luistervaardigheid, de TedTalk. Marieke Lips heeft een mooie uitgesproken in het Nederlands, die diende ter introductie aan al onze taalkandidaten. Luister ernaar 😉. De examenkandidaten oefenen met TedTalks in het Arabisch, Chinees, Duits, Italiaans, Russisch, Spaans en Turks om hun woordenschat, tekstbegrip en retorisch inzicht te vergroten: zo nuttig en waardevol voor hun toekomst!
|
De inschrijving voor het nieuwe examentraject van 1,5 jaar staat open. De lessen voor gevorderde leerlingen in havo-4, vwo-4 en vwo-5 starten na de voorjaarsvakantie, om examen te kunnen doen in 2025-26. We hebben een aantrekkelijk schoolpakket voor 12 kandidaten met uiteenlopende talen als examenvak. Losse leerlingen van een school kunnen altijd meedoen. Bespreek het snel met teamleiders, decanen en leerlingen.
|
|
|
|
Your Language Counts!, het EU-project geïnitieerd door het Goethe Instituut in Stockholm, gaat het tweede en laatste jaar in. De ISK Leeuwarden, onderdeel van OSG Piter Jelles, heeft volle klassen Farsi, Somalisch, Oekraïens en Arabisch. De Leeuwarder Courant schreef er een mooi stuk over. Op het Damstede Lyceum in Amsterdam zetten we voorzichtige stappen met Arabisch en Turks in de onderbouw: ouders kwamen naar de informatieavond en een Turkstalige docent natuurkunde houdt de vinger aan de pols tijdens de lessen op afstand. Zo geven we uitvoering in de onderbouw van het Amsterdamse vo aan ‘Meertaligheid in het onderwijs’, geaccordeerd door wethouder Moorman. Houd onze posts op LinkedIn en Instagram in de gaten over onze EU-activiteiten.
|
Urgent & Radicaal & Hoopvol
|
Het onderwijs heeft volop te maken met tekortvakken, met te weinig docenten op de scholen zelf. En het onderwijs heeft volop te maken met groeiende diversiteit, met verschillende achtergronden én de bijbehorende talen. Stichting Taal naar Keuze verbindt deze schijnbaar onverenigbare kenmerken met haar hybride onderwijsaanpak. Met onze beveiligde digitale leeromgeving kunnen we leerlingen uit het hele land onderwijzen en begeleiden naar het eindexamen toe. De leerlingen zitten in bovenschoolse klassen en leren zo van en met elkaar, en dat vinden ze hartstikke leuk!
|
Taal naar Keuze is met verschillende partijen in overleg om een en ander uitvoerbaar te maken. Naast de steun vanuit het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam Diemen aan een viertal scholen in de stad, zijn we in gesprek met
|
de Vereniging Leraren in Levende Talen, voor samenwerking met de talensecties de Gemeente Amsterdam, voor financiële ondersteuning aan alle vo-scholen die hun leerlingen willen laten profiteren van hun talenkennis DUO en CITO, voor alle examenformaliteiten het Kohnstamm Instituut, UvA Geesteswetenschappen en NRO, voor effectonderzoek naar Thuistalen verzilveren de Onderwijsraad, over beleid op het gebied van meertaligheid het Civic AI Lab van de UvA, voor een soepele matching tussen scholen, docenten en leerlingen de NUFFIC, over talenonderwijs in het licht van internationalisering verschillende universiteiten en alumnikringen om de instroom van leerlingen naar academische talenstudies te bevorderen
|
haal TALEN uit de TABOE-sfeer het is Urgent & Radicaal & Hoopvol
|
Meld je aan, doe suggesties en leg je vraag neer via contact.
|
|
|
|